Mergi la conţinutul principal

Amenajare DATA CENTER

Proiectarea unui DATA CENTER

""

Proiectarea unui Data Center reprezinta o suma de activitati de proiectare si planificare pentru realizarea unei zone de lucru a echipamentelor IT, zona care sa asigure fiabilitatea, performanta, eficienta energetica functionala, mentenabilitatea si posibilitatile de modificare/upgrade/dezvoltare.

Implementarea unui proiect Data Center presupune un management de proiect avansat care sa coordoneze activitati din sfere variate de competente (constructii, instalatii hidraulice si de climatizare, instalatii electrice de curenti tari, retele de comunicatii, infrastructura IT hardware si software etc.). Experienta pentru proiectarea si implementarea centrelor de date de dimensiuni mici si medii (intre 1 si 16 rack-uri de echipamente cu suprafete intre 20 si 200 mp amprenta la sol).

 

CUM LUCRAM?

Proiectarea pleaca de la cerintele functionale (in special pe partea de hardware IT, software IT, comunicatie, securitate informatica), normele de instalare (din zona de detectie si stingere automata incendiu, amenajare spatiu, distributie interna energie electrica etc.) si perspectivele de dezvoltare.

 Pe baza analizei spatiului disponibil adoptam solutiile tehnologice optime de implementare. Un standard utilizat la nivel mondial este ANSI/TIA-942 care stabileste liniile directoare pentru implementarea (in special in zona de echipamente ITC) Data Centerelor.

 

 

 

 

Oriunde te-ai afla, fi sigur ca situl tau este in siguranta !

Noi suntem solutia securizari website-ului tau.

STANDARDE DE PROIECTARE DATA CENTER

Standardul ANSI/TIA-942

Stabileste 4 nivele (Tier) de implementare pe baza asigurarii unei fiabilitati operationale dorite: intre 99,671% disponibilitate functionala (maxim 28.8 h/an opriri) la tier1 si 99.995% (maxim 0.4 h/an intrerupere servicii). In baza acestor nivele se dimensioneaza structura de implementare si numarul de echipamente redundante

 

Standardul ASHRAE – American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers

  Standard pentru dimensionarea sistemului de climatizare a echipamentelor.   Aceste doua standarde sunt pilonii alegerii structurii si tehnologiilor de implementare. Pentru diversele zone functionale se utilizeaza normativele si standardele specifice (rack 19”, norme electrosecuritate si instalatii electrice de interior, norme sisteme detectie si stingere incendiu, norme/standarde sisteme de comunicatie etc.).

 

 

Aplicarea riguroasa a standardelor si normelor asigura o structura de centru de date fiabila, cu mentenanta si upgrade usor de realizat, timpi minimi de oprire si performante operationale superioare.

Dispunem de echipe de proiectare si de implementare certificate, cu experienta si care pot realiza, in conditii de performanta si eficienta, toate activitatile ce tin de proiectarea si implementarea centrelor de date.

CE TIPURI DE PROIECTARE REALIZAM PENTRU UN DATA CENTER

Proiectarea termica pentru alegerea solutiei optime de evacuare a caldurii din incinta Data Centerului. De calitatea solutiei rezultate depinde eficienta energetica operationala a centrului de date. Exista o varietate de structuri, tehnologii si echipamente, alegerea fiind data de conditiile concrete de lucru.Climatizarea de precizie implica mentinerea temperaturii si umiditatii in plaje restranse pentru optim intre consumul energetic, eficienta evacuarii caldurii si fiabilitatea pe termen lung a echipamentelor.Calculul termic angreneaza dimensionarea unui numar mare de alte blocuri functionale din Data Center. Ca baza de dimensionare se utilizeaza recomandarile standardului ASHRAE care stabileste limitele de temperatura si de umiditate pentru functionarea eficienta si fiabila a echipamentelor IT si COM.In functie de nivelul (tier) de disponibilitate se aleg structuri de racire simple sau cu redundanta (de tip 2N sau chiar 2N +1 pentru pastrarea nivelului 2N chiar si atunci cand se face mentenanta unui echipament).

In functie de nivelul de disponibilitate se utilizeaza surse de avarie de tip UPS si grupuri electrogeneratore cu pornire automata. Circuitele electrice trebuie sa asigure protectiile necesare si cai redundante de alimentare pana la nivel de echipament.

 

 

 

 

Proiectare sistemului de rack-uri, hardware IT (servere, stoarage, appliance de securitate etc). Structurile de rack-uri 19” trebuie sa corespunda sistemului de racire ales si tipurilor de echipamente ce se vor instala. Rezerva functionala trebuie sa permita o extindere cu minim 20 % a echipamentelor existente.

 

 

 

 

 

 

 

Proiectarea retelei de comunicatie interne si a conexiunii catre unul sau mai multi provideri de servicii de comunicatie externa. Este necesar un studiu atent al structurii pentru a realiza o topologie de retea fiabila, performanta, care sa evite congestiile.

 

 

 

 

Planificarea infrastructurii software, a sistemelor de operare si a aplicatiilor de securizare informatica (antivirus, antispam, monitorizare si combatere atacuri etc.) ce trebuie sa asigure gradul de performanta si flexibilitatea operationala dorite. Competentele si parteneriatele cu producatorii solutiilor respective sunt absolut necesare pentru a planifica o solutie eficienta, scalabila, evolutiva, la un buget minim.

 

 

 

 

 

 

 

Proiectarea sistemelor de control acces si supraveghere. Desi pot parea sisteme anexe,  fac parte integranta din structura operationala a unui Data Center.

 

 

 

 

Acestea asigura detectia rapida si eficienta a inceputului de incendiu si declansarea unor sisteme automate de stingere care sa nu afecteze personalul care s-ar putea afla in perimetru sau echipamentele.

 

 

 

 

Haideţi Să Discutăm

Trimiteți-ne cateva randuri despre proiectul dumneavoastra la office@cyberitsoft.ro sau prin formularul de contact și vă vom contacta într-o zi lucrătoare. Toate informațiile trimise vor fi păstrate confidențiale.

Consultanti CyberitSoft alaturi de tine

Esti gata sa cresti, sau sa lansezi afacerea ta ?